Ga naar hoofdinhoud

Etalagebenen? Alternatieve behandeling zonder contrast en röntgenstraling

02 okt 2017

Mensen die gedotterd worden voor etalagebenen lopen meer nierfunctieschade op dan mensen die daarvoor looptherapie krijgen. Ook is aangetoond dat 1 op de 8 patiënten (13%) acute nierschade oploopt als gevolg van een dotterbehandeling waarbij contrastvloeistof wordt gebruikt.

Dat blijkt uit een proefschrift waarop Tim Sigterman, eerder arts-onderzoeker bij Zuyderland, afgelopen vrijdag is gepromoveerd. Slagaderverkalking in de benen is een veel voorkomend gezondheidsprobleem waarvoor steeds meer patiënten worden gedotterd. Van alle patiënten met vaatproblemen heeft dertig tot veertig procent ook chronische nierschade. Contrastvloeistof is belastend voor de nieren. Dit onderzoek laat zien dat het verstandig is om patiënten met chronische nierschade te behandelen met een dotter met behulp van echografie (Duplex) en zonder röntgenstraling. Zuyderland is het enige Nederlandse ziekenhuis waar dat sinds enige jaren gebeurt. De resultaten tonen aan dat dit een veilige en effectieve methode is.

Patiënten met etalagebenen worden steeds vaker gedotterd. Een voordeel daarvan is dat mensen direct van hun klachten af zijn. Uit het onderzoek van Tim Sigterman blijkt nu dat patiënten die een dotter met contrast hebben ondergaan, na een jaar meer nierfunctieverlies hebben. Dit in vergelijking met mensen die met looptherapie zijn behandeld.