Ga naar hoofdinhoud

50e patiënt succesvol geopereerd via innovatieve kijkoperatietechniek

12 dec 2017

De afdeling Chirurgie van Zuyderland Medisch Centrum boekt uitstekende resultaten met een nieuwe, innovatie operatietechniek bij endeldarmkanker. Deze week werd de 50e patiënt via de zogenaamde transanale techniek  geopereerd. De voordelen voor de patiënt zijn groot: minder complicaties, kortere operatietijd en minder blijvende stoma’s.

Chirurgen Eric Belgers en Meindert Sosef verwerven nationaal en internationaal bekendheid door hun beheersing van de TaTME-operatietechniek. ‘Endeldarmkanker wordt normaliter behandeld via een kijkoperatie in de buikholte’, aldus Belgers. ‘Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat een team van twee chirurgen tegelijkertijd, via de buikholte en de anus, kan opereren. Op deze wijze kunnen ook de meest lastige endeldarmtumoren, veel lager in de darm gelegen, worden verwijderd.’ De ingreep wordt een Transanale Totale Mesorectale Excisie ofwel TaTME genoemd. De resultaten zijn indrukwekkend: een flink verminderde opnameduur en geen enkele naadlekkage bij de aangelegde verbindingen.

Door de opgedane ervaring wordt de transanale techniek nu ook standaard toegepast voor onder andere patiënten met dikke darmontsteking (colitis ulcerosa) die een pouch operatie ondergaan. Ook re-operaties in verband met complicaties bij eerder (via een andere techniek ) geopereerde patiënten kunnen makkelijker worden uitgevoerd. Zo zijn al enkele verbindingen met bijvoorbeeld aanhoudende lekkage en vernauwing opnieuw geopereerd waardoor een blijvend stoma kon worden vermeden.

De  TaTME is bij Zuyderland de nieuwe standaardprocedure. Die kennis wordt ook regelmatig gedeeld met binnen- en buitenlandse chirurgen die te gast zijn in Limburg om de techniek te leren. Begin 2018 zal een chirurg van het Zuyderland ziekenhuis als trainer aanwezig zijn bij een Europese trainingscourse in een gerespecteerd instituut in Hamburg.