Ga naar hoofdinhoud

500ste MDL-patiënt maakt gebruik van de IBDcoach

30 jan 2019

Een mijlpaal deze week op de afdeling Maag Darm Leverziekten (MDL) van Zuyderland Medisch Centrum. Daar werd deze week de 500ste patiënt ingeschreven die gebruik maakt van de online toepassing ‘MijnIBDcoach’.

Deze vorm van ehealth wordt door de afdeling ingezet om patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa ook op afstand te begeleiden. Via de online coach kunnen patiënten binnen een persoonlijke en beveiligde internetomgeving  een digitaal dagboek bijhouden en indien nodig chatten met een verpleegkundige of arts. Zo zien de artsen van Zuyderland een verslechtering  eerder aankomen.

De vijfhonderdste
Zuyderland behandelt zo’n 2500 patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa en bij steeds meer patiënten verloopt het contact via MijnIBDcoach. Deze week was de 500ste patiënt dus een feit. Sananet is de ontwikkelaar van de coach en ondersteunt de implementatie op de afdeling.

‘Gewone zorg’
Door het gebruik van de IBDcoach hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Het aantal polikliniekbezoeken van chronische darmpatiënten is door het gebruik van MijnIBDcoach in de afgelopen tijd al met veertig procent afgenomen. De toepassing van de IBDcoach is een van de pilots van Zuyderland en zorgverzekeraar CZ. Zuyderland fungeert daarbij als living lab waarin de rol en bijdrage van e-health in verschillende zorgdomeinen wordt onderzocht.

Zuyderland wil van dit soort ehealth toepassingen steeds meer ‘gewone zorg’ maken bij de maatwerkbegeleiding van mensen met een chronische aandoening en een hoge ziektelast. Tevens past de IBDcoach ook helemaal in de nieuwe strategie van Zuyderland, waarin ‘Zo Thuis Mogelijk’ een belangrijk uitgangspunt is.

Video
MDL-arts Mariëlle Romberg en een van de vele MDL-patiënten Elvira Beckers vertellen in deze video over hun ervaringen: