Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland Thuiszorg oplossingsgericht in krappe arbeidsmarkt

11 feb 2020

De alsmaar stijgende zorgvraag, in combinatie met de krapper wordende arbeidsmarkt vraagt van zorgaanbieders om actief te zoeken naar oplossingen. Zo zet Zuyderland Thuiszorg nu zorgondersteuners in. Hiermee zoeken zij een nieuwe doelgroep, om naast de verzorgenden en verpleegkundigen in te zetten in de wijk en werken zij ‘niet harder, maar anders’.

Het idee ontstond eind 2018. “Als je geen gediplomeerde verzorgenden meer kunt krijgen omdat ze er simpelweg niet zijn, dan moet je gaan kijken naar wat er wel nog is”, aldus Ingrid van der Veld, directeur van Zuyderland Thuiszorg. Er bleken heel wat studenten en herintreders te zijn die een paar uurtjes in de week in de zorg willen werken. Door kritisch te kijken naar het werkpakket van verzorgenden en hierin de eenvoudige werkzaamheden te clusteren en af te splitsen, ontstond het idee voor de functie van zorgondersteuner. Van der Veld: “Als je kijkt naar wat een mantelzorger allemaal mag doen, dan is het best vreemd dat bepaalde handelingen, zoals wassen en steunkousen aantrekken, alleen door gediplomeerde medewerkers gedaan mogen worden.”

Minder intensief
Na afstemming met cliënten, medewerkers en zorgverzekeraars is afgelopen jaar in een pilot een groep van 25 zorgondersteuners opgeleid en succesvol ingezet in de regio Beek-Stein. De zorgondersteuners helpen cliënten bij de dagelijkse lichamelijke verzorging zoals wassen aan de wasbak of met speciale vochtige doekjes. Van der Veld: “Deze manier van wassen ervaren minder mobiele cliënten vaak als prettiger, omdat het minder intensief is. Daarnaast vergroot het de mogelijkheden voor de cliënt om zelf actief mee te helpen, wat wij altijd stimuleren.” Met het gebleken succes van de pilot zet Zuyderland Thuiszorg de ondersteuners nu ook in de andere regio’s in. Van der Veld: “Wij denken dat we in de zorg af en toe iets meer buiten de lijntjes mogen kleuren om ook in de toekomst nog steeds zorg te kunnen bieden!”

Meer informatie:
Tijdens de op maat gemaakte opleiding worden deelnemers in zes sessies klaargestoomd om basiszorg te kunnen verlenen. Bij de scholing zijn ervaren wijkverpleegkundigen en ergocoaches betrokken, naast docenten van Gilde opleidingen. Mensen die de opleiding willen volgen, hoeven geen achtergrond of ervaring in de zorg te hebben. Wel belangrijk zijn sociale vaardigheden zoals inlevingsvermogen en goed kunnen communiceren.

 

Zorgondersteuner Manou helpt een cliënt met wassen.